Treceți la conținutul principal
                                                    Personalități născute în luna iunie

   Sabin Drăgoi-(n.6 iun.1894-d.31 dec.1968)-a fost compozitor și folclorist român.Este unul dintre pionierii culegerilor științifice de folclor românesc.Creația sa inspirată din folclorul românesc  însumează peste 100 de lucrări din toate genurile muzicale.
   Nicolae Iorga-(n.6 iun.1871-dec.27.nov.1940)-istoric român, orator, om politic, istoric literar, scriitor și publicist român.A integrat istoria României în istoria universală întocmind numeroase volume de documente și monografii asupra istoria României.A relevat originalitatea culturii românești în decursul veacurilor.
   Henri Coandă-(n.7 iun.1886-d.25.nov.1972)-A fost inginer român specialist în aeronautică.La 14 decembrie 1910 a realizat primul zbor aeroreactiv din lume cu un avion construit de el și propulsat cu un motoreactor.În 1934 obține un brevet de invenție francez pentru descoperirea sa,cunoscută azi în toată lumea ca "efectul Coandă".
   Richard Strauss-(n.11iun.1864-d.8 sept.1949)-afost compozitor și dirijor german.A fost remarcat de dirijorul Hans von Bulow.A întreprins numeroase turnee muzicale, înclusiv în România.Din 1910 se dedică aproape în totalitate compoziției, activitate ce se va defașura pe parcursul a peste șase decenii.
   Anatol Baconsky-(n. 16. iun.1925-dec.4 mart. 1977)-poet , eseist, teoretician literar, traducător.
   George Călinescu-(n.19 iun.1899-d.12.mart.1965)-critic literar, scriitor, publicist, personalitate a culturii și literaturii române.Este considerat unul din cei mai importanți critici literari români.

   
 

Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.