miercuri, 30 octombrie 2013

ORA DE LITERATURĂ DIN BIBLlOTECA MEA

      
Ora de literatura septembrie-octombrie 2013

          Odată cu începerea anului școlar 2013-2014, în baza contractului de parteneriat încheiat intre instituția noastră și d-na Kovacs Anamaria Florentina, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Tehnic  "Unirea"Ștei s-a reluat seria întîlnirilor din cadrul Cercului de literatura din biblioteca noastră.Ca și în anii trecuți acestă activitate se desfășoara săptămînal în fiecare  marți de la ora 14.Sînt așteptați toți iubitorii de literatură indiferent de vîrstă.
         În săptămînile ce au trecut s-au dezbătut următorele teme:realismul-curent literar-încadrarea operelor "Concert din muzică  de Bach" -de Hortensia Papadat Bengescu,'' Femeia la 30 de ani''  -H.De Balzac în curentul literar , identificarea elementelor realiste , personajele tip, mediul social, identificarea perspectivei narative realist obictivă.Alte opere analizate au fost'' Vraciul''-T.D. Mostowicz  și'' Enigma Otiliei'' de G. Călinescu.
        Pe tema adolescenței , abordată de elevii din clasa a -IX-a  la școlă, am discutat ca text  romanul "Maidanul cu dragoste" de G.M. Zamfirescu.
       Din genul SFs-au analizat romanele -" Gazda" de Stephanie Meyer," Eu.Robotul" de Isaac Asimov.În cadrul acestei întîlniri s-au vizionat secvențe din filme ecranizate dupa operele  amintite.S-au facut diferențe între carte și ecranizare.
       Ca moment poetic s-a ales George Coșbuc.Universul rural, tradițional cu bucuriile și durerile omului eul liric din acel secol au fost analizate în poeziile" La oglindă"," Nunta zamfirei"," Moartea lui Fulger''.