Treceți la conținutul principal

LANSARE DE CARTE


Lansare de carte.
      Dumitru Tamaș, fiul lui Dumitru si al Ilenei, s-a născut in localitatea Călugări, judetul Bihor la 16 ianuarie 1950.Școala primară o face in localitatea natală, apoi urmează cursurile liceului in Vașcău.
După armată dă admitere la Facultatea de Arte.
      Lucrează pe rînd la o fabrică de mobilă, patru ani la lucrările de cercetare geologică din munții Apuseni, ca muncitor sezonier la muncile agricole din Banat iar în final ca muncitor la Uzina Mecanică din Ștei.
Era pasionat de literatură, tehnologie, filosofie, artă si facea parte din trupa de teatru de amatori al Teatrului Popular Muncitoresc Dr. Petru Groza, jucînd in piesa lui Mircea Bradu "Noapte Albă" în stagiunea 1980-1981.Picta. Însă nimeni nu stia că scrie.Despre Dumitru Tamaș, cei ce l-au cunoscut spun că citea mult, era inteligent, fiind ieșit din tipare, "filozoful" fiind porecla lui din liceu.
Se stinge din viată in 21 iulie 1981 fiind înmormintat in cimitirul din Călugări.
     Domnul Iosif Tocoian primește de la mama acestuia două carnețele si un caiet studențesc scrise parțial cu versuri.După moartea poetului, părinții îi vînd biblioteca.
      Astăzi, la 35 de ani de la moartea poetului, dl. Iosif Tocoian s-a hotarît să restituie culturii române opera sa, în volumul intitulat "Zălog lăsat uitării" ce a apărut la editura Primus din Oradea".Lansarea volumului a avut loc joi, 19 mai, la eveniment participînd iubitorii de poezie din urbea noastră.Cu această ocazie dl.Iosif Tocoian ne-a facut cadou un tablou înfățișîndu-l pe Mihai Eminescu, lucrare realizată de artistul beiusean Ionel Cuptor.Vă multumim!
Bibliografie:"Zălog lăsat uitării"- Dumitru Tamaș-Note biografice si considerente- Iosif Tocoian pag.3-10


Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.