luni, 16 martie 2015

ALBERT EINSTEIN

                       ALBERT EINSTEIN(14.martie 1879 Ulm Germania-18.aprilie 1955 Princeton S.U.A.)

                                                   


    Albert Einstein a fost unul dintre cei mai de seamă fizicieni ai secolului XX.În anul 1900 a absolvit Politehnica din Zurich (Elveția).A fost docent la această universitate precum și la cea din Praga.Între anii 1902 și 1909 a lucrat la Biroul de Patente din Berna. A fost ales membru al Academiei Prusiene, director al Institutului de Fizică din Berna .În 1914 fost numit   profesor  la Universitaea din Berlin pînă în anul 1933.Tot în 1933, emigrează în Statele Unite ale Americii unde trăiește pînă la sfîrșitul vieții.În S.U.A. a fost profesor universitar la Universitatea din Princeton.
      Albert Einstein a îmbrățișat mai multe domenii ale fizicii. A explicat mișcarea browniană pe baza ipotezei cuantice, efectul fotoelectric(1905), postulînd structura discontinuă a luminii.În articolele "Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare" și "Depinde oare inerția corpului de cantitatea de energie pe care o conține?"publicate în "Annalen der Physik" și-a elaborat ideile care au revoluționat știința,  cunoscute ulterior sub numele de teoria relativității restrînse.A mai explicat și legile acțiunii chimice a luminii, căldura specifică a solidelor, efectul giromagnetic, numit și efectul Einstein-de Haas(1915).A aplicat calculul probabilităților la studiul mișcării browniene, obținînd o valoare a numărului lui Avogadro.În 1916 publică articolul "Bazele teoriei reletivității generalizate", care cuprindea teoria generală a reletivitățíi  sau cum se mai numș;te teoria gravitațíei.
         A fost laureat al Premiului Nobel în 1921.În 1917 publică "Problele cosmologiei și teoria reletivității generale"  în 1929 "Teoria unitară a cîmpului" și în 1938"Evoluția fizicii" împreună cu L.Infeld.

    Bibliografie:"Dicționar Enciclopedic Român"-vol.II D-J, Editura Politică , București 1964 pag.226-227