miercuri, 25 martie 2015

SALVADOR DALI


                 





      Salvador Dali (11.05. 1904 Figueras -provincia Catalonia-Spania-23.01. 1989 Figueras, Spania).A fost pictor spaniol , reprezentant al curentului suprarealist în artă.
      Activitatea de azi realizată împreună cu d-na. prof. Schilinka Ioana și elevii clasei a-XI-a D de la Colegiul Național "Samuil Vulcan"Beiuș, a avut ca obiective:
    -cunoașterea vieții și a operei lui Salvador Dali
    -stabilirea legăturii dintre temele și motivele prezente în tablourile lui Salvador Dali și teme și motive prezente în literatura română (interdisciplinaritate)
    -realizarea de creații literare pornind da la tablourile lui Dali
    Astfel, în prima parte a activității doamna profesoară le-a prezentat elevilor un material despre viața și opera lui Salvador Dali.




      Într-o atmosferă relaxantă elevii au participat activ la activitate, exprimîndu-și opiniile cu privire la tablourile prezentate și făcînd legătura dintre acestea și diferite opere literare.
   Asfel tabloul "Persistența memoriei" a fost asociat cu poezia "Scrisoarea I" de Mihai Eminescu. ..."Timpul mort și-ntinde trupul"...
  Motive și simboluri prezente în opera lui S.Dali au fost asociate cu "Oul dogmatic" de Ion Barbu, "Nuntă în cer" de Mircea Eliade sau eternul feminin regăsit în "Enigma Otiliei "de George Călinescu.Elevii l-au definit pe Dali ca fiind "omul de dincolo de ape" sau "nebunul excentric" etc.
  Brigetin, Cici, Rubinul și Calu' au realizat o creație ce a avut ca punct de plecare tablourile lui Dali.