Treceți la conținutul principal

LANSARE DE CARTE

  La invitaţia Muzeului Municipal Beiuş,ieri, 11 mai 2015 am avut onoarea de a participa la lansarea cărţii „In memoriam”-Miklos Janos, carte apărută in colecţia „Biblioteca Beiușului”(serie nouă nr.27) și la vernisajul expoziției retrospective a pictorului.
 
     Miklos Janos s-a născut în data de 11 mai 1949 în Episcopia Bihor și a decedat în data de 15 august 2014 la Beiuș.  A fost absolvent al Facultății de arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.
   A activat în calitate de profesor conducător și îndrumător de cerc la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș , în perioada 1999-2002 fiind și director al acestei instituții, iar din anul 1998 a fost profesor de desen la Școala cu Clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Între anii 2007-2012 a fost director adjuct al acestei instituții.
   A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, participînd la numeroase expoziții de grafică și pictură naționale și internaționale ,cu aceste ocazii obținînd numeroase aprecieri.


      Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă colovială, prieteni de o viață, membrii ai familiei, cunoscuți apropiați ai artistului amintindu-și cu drag de  cel ce a fost profesorul, prietenul, artistul și omul Miklos Janos.


Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.                                                             

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am