Treceți la conținutul principal

TUDOR ARGHEZI

                                          (21 mai 1880 București-14 iulie 1967 București)
                                                   poet, prozator și publicist român

     Pe numele său adevărat, Ion N. Theodorescu, Tudor Arghezi se naște la 21 mai 1880 în București.Este elev al școlii primare„Petrache Poenaru” și absolvent al Liceului „Sfîntul Sava” din București.
     În 1896, împreună cu Gala Galaction, V. Demetrius și N.D. Cocea constituie un cenaclu și tot în aceelași an debutează cu publicistică și cu poezie în revista „Liga Ortodoxă” al cărei conducător era poetul Al.Macedonski.Spre surprinderea tuturor în februarie 1900 se calugărește, iar în 1905 sprijinit de mitropolit pleacă într-o călătorie de studii în Elveția și Franța.
      Reîntors în țară, în 1911 își reîncepe activitatea publicistică colaborînd cu versuri, poeme în proză, articole politice în „Rampa”, „Facla”, „Viața românească”etc.
       Se căsătorește în 1916 cu Paraschiva Burda .În decembrie 1925 se naște fiica sa, Mițura iar in decembrie 1926 fiul său Băruțu , ce vor primi în dar numeroase poeme.
       Apariția volumului „Cuvinte potrivite ”în 1927 reprezintă un eveniment atît în viața lui Tudor Arghezi cît și în istoria literaturii române. 
       „Icoane de lemn” , „Poarta neagră”, „Flori de mucigai”, „Cartea cu jucării”, „Cărticica de seară”, „Cimitirul Buna-Vestire”, „Lina”, „Cîntare omului”, „Frunze”, „Prisaca”, Poeme noi”-reprezintă doar cîteva din cele mai cunoscute scrieri ale lui Tudor Arghezi.
        Pentru a sărbători 135 de ani de la nașterea lui T. Arghezi, i-am avut ca oaspeți pe elevii clase a-X-a A de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”.Doamna prof. Popa Veronica le-a prezentat elevilor date despre viața și opera poetului și s-au citit poezii.


         
          


Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.                                                             

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am