vineri, 22 mai 2015

TUDOR ARGHEZI

                                          (21 mai 1880 București-14 iulie 1967 București)
                                                   poet, prozator și publicist român

     Pe numele său adevărat, Ion N. Theodorescu, Tudor Arghezi se naște la 21 mai 1880 în București.Este elev al școlii primare„Petrache Poenaru” și absolvent al Liceului „Sfîntul Sava” din București.
     În 1896, împreună cu Gala Galaction, V. Demetrius și N.D. Cocea constituie un cenaclu și tot în aceelași an debutează cu publicistică și cu poezie în revista „Liga Ortodoxă” al cărei conducător era poetul Al.Macedonski.Spre surprinderea tuturor în februarie 1900 se calugărește, iar în 1905 sprijinit de mitropolit pleacă într-o călătorie de studii în Elveția și Franța.
      Reîntors în țară, în 1911 își reîncepe activitatea publicistică colaborînd cu versuri, poeme în proză, articole politice în „Rampa”, „Facla”, „Viața românească”etc.
       Se căsătorește în 1916 cu Paraschiva Burda .În decembrie 1925 se naște fiica sa, Mițura iar in decembrie 1926 fiul său Băruțu , ce vor primi în dar numeroase poeme.
       Apariția volumului „Cuvinte potrivite ”în 1927 reprezintă un eveniment atît în viața lui Tudor Arghezi cît și în istoria literaturii române. 
       „Icoane de lemn” , „Poarta neagră”, „Flori de mucigai”, „Cartea cu jucării”, „Cărticica de seară”, „Cimitirul Buna-Vestire”, „Lina”, „Cîntare omului”, „Frunze”, „Prisaca”, Poeme noi”-reprezintă doar cîteva din cele mai cunoscute scrieri ale lui Tudor Arghezi.
        Pentru a sărbători 135 de ani de la nașterea lui T. Arghezi, i-am avut ca oaspeți pe elevii clase a-X-a A de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”.Doamna prof. Popa Veronica le-a prezentat elevilor date despre viața și opera poetului și s-au citit poezii.