joi, 15 februarie 2018

Cartea de pe noptieră

”Rămășițele zilei”-de Kazuo Ishiguro
   
     Acțiunea se petrece în Anglia, la trei ani după moartea lordului Darlington.Actualul proprietar al conacului, domnul Farraday îi propune lui Stevens să facă o excursie de cîteva zile prin regiunile frumoase ale țarii, către West Country, acesta folosind volumele doamnei Jane Symons ”The wonder of England” drept ghid.Pentru aceasta cătorie i se pune la dispoziție mașina domnului Farraday, un Ford, si combustibilul necesar. Ideea îi surîde lui Stevens și datorită scrisorii  care o primise de la domnișoara Kenton, fosta subalternă în perioada cînd și aceasta lucra la Darlington Hall.
     În timpul excursiei, Stevens nu reușește să perceapă mare parte din frumusețea locurilor, mintea fugindu-i la perioada cînd lucra împreună cu tatăl lui ca și majordomi în slujba lordului Darlington.
   În prima parte a romanului Stevens face referire la ceea ce înseamnă sa-ţi faci treaba aşa cum trebuie.În opinia lui trebuie sa-ţi dedici întreaga viaţă carierei şi nu trebuie să te laşi influenţat de nici un fel de întîmplări plăcute sau neplăcute.Îşi aminteşte că şi atunci cînd i se  aduce la cunoştinţă că tatăl său s-a stins în urma unui atac, el continuă să fie la dispoziţia oaspetilor prezenţi.  În tot acest timp nici un gest de-al său nu-i trădează faptul că un eveniment tragic se produsese .Era convins de faptul ca tatal său ar fi mîmndru de acest lucru, de faptul ca-şi îndeplineşte datoria pînă la capăt.
    Din toate aceste vise îl mai trezeşte doar faptul că i se terminase apa din radiatorul maşinii sau că i se terminase benzina din rezervor.De fiecare data are parte de ajutor din partea celor  întilniti.
      Este prezent la toate  întrunirile ce au loc la Darlington Hall, întîlniri la care participă oameni politici ai vremii.Îşi amintşte că pe măsură ce data acestor  aceste evenimente se apropia  simţea o presiune tot mai mare asupra sa, deoarece voia ca pe timpul şederii la Darlington Hall oaspeţii să beneficieze de tot confortul.În tot acest timp, domnişoara Kenton încearcă în diferite moduri să se apropie discret de el.Se mai întîlneau seara să puna la punct chestiuni organizatorice.Au existat momente în care Stevens  consideră că e neglijentă în îndeplinrea unor atribuţiuni, în final ajungînd ca Stevens să pună capăt întîlnirilor lor.În final domnişoara Kenton părăseşte conacul şi se căsătoreşte cu domnul Benn. Ajunge să se întrebe ce întorsătură ar fi luat viaţa daca nu ar fi pus capăt acesror întîlniri.
   Se vor reîntîlni după ani şi ani, cu prilejul acestei călătorii cînd, şi domnişoara Kenton, actuala doamnă Benn îi mărturiseşte că în momentele mai puţin plăcte din viaţă îşi pune aceeaşi întrebare.Dar ajung la concluzia că regretele nu-şi au rostul, că timpul nu se poate întoarce.Rămîne sa ne bucurăm de ceea ce mai avem.
              
                                       Bibliotecar,   
                                                       Naprodean Diana