marți, 20 februarie 2018

ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI

                                                               19.02.1876-16.03.1957

   ”Simplitatea nu este un țel în artă, dar ajungi fără voie la ea”-Constantin Brâncuși

    Primăria Municipiului Beiuș, Biblioteca Municipală”Constantin Pavel”, Casa de Cultură și  Direcția Județeană pentru Cultură Bihor au sărbătorit ieri, 19 februarie Ziua Națională Constantin Brâncuși.Cu acest prilej a avut loc un vernisaj de fotografie și o expoziție de carte. Domnul prof. Iagăr Cătălin s-a aflat printre invitati. S-a vorbit despre viața și opera lui Brâncuși, iar la final solista Cristiana Soreanu a interpretat doua melodii din zona Gorjului.

  Cel ce avea să devină părintele sculpturii moderne, s-a născut în data de 02. februarie 1876, la Hobița(Gorj).La vîrsta de 11 ani părăsește casa părintească , îndeplinind cele mai felurite îndeletniciri.În perioada1894-1898 este ucenic la un tîmplar în Craiova, unde urmeaza Școala de Arte și Meserii.Pîna în 1902 urmează ca bursier Școala Națoinală de Arte Frumoase din București, în cadrul căreia studiază sculptura.
   În 1906 se stabilește la Paris unde frecventează atelierul de sculptură al lui Antoin Mercie la Academie des Beax Arts.Participă prima dată la o expoziție.Tot în acest an executa prima varianta a ”Muzei adormite”și a ”Supliciului”
 1907-expune patru lucrări.Rodin a fost interesat de lucrările tînărului sculptor, însă cu prilejul unei vizite la atelierul acestuia, Brâncuși refuză oferta maestrului care-i propune să lucreze la el.
De-a lungul timpilui realizează numeroase lucrări
  și se împrietenește cu Modigliani care, sub influența sa se apucă de sculptură.
    În 1921, în revista de avangardă ”The little review”, poetul Ezra Proud publică un important studiu asupra lui Brâncușiiar în 1925 face prima călătorie în America.
   În 1926 Brimmer Gallery din Nee York organizează prima expoziție de amsamblu ce cuprinde 37 sculpturi, 5 socluri, 1 tablou și 27 desene.Va avea expoții și la Chicago iar în 1929 și la Zurich.
   În anul 1933 maharadjahul din Indor cumpără din atelierul lui Brâncușitri lucrariși îi comanda să construiască ”Templul eliberării”, lucrare care nu va mai fi finalizată
 îm anul 1937 la inițiativa  lui Tătărăscu , execută în grădina publicaă din Tg. Jiu”Coloana fără sfîrșit”, ”poarta sărutului” și ”Masa tăcerii ” cu scaune.
  În 1939participă la dechiderea expoziției jubiliare ”Art in our time” , în care figurează cu două lucrări .

În 1949 la expoziția 20th Century Art from the Loiuse and Walter Arensberg Collection din Chicago, brâncuși este reprezentat prin 19 lucrări fundamentale.
  Între anii 1952-1954  participă la diverse expoziții, iar în 1955/1956 Solomon r. Guggenheim Museum din New York  organizează  o amplă expoziție ”Brâncuși” cu 59 sculpturi, 10 desene și guașe, care este apoi itinerată la philadelphia Museum of Art.
    În data de 16  martie  1957 sculptorul moare în atelierul său din Paris. În 19 martie este îngropat în cimitirul din Montparnasse.

                  Bibliografie:Giedion-Welcker, Carola-”Constantin Brâncuși”, Editura Meridiane- București, 1981
                          Fotografii:internet