Treceți la conținutul principal

INVITAȚIE LA LECTURĂ




 John Steinbeck(n.27.02 1902 California-d.20 dec. 1968 new York).A fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1962).Pentru romanul ”Fructele mâniei” a fost recompensat cu Premiul Pulitzre(1939).

    ”Perla”-este una dintre scrierile sale, despre care J.Steinbeck spune:”Dacă această poveste este o parabolă, atunci poate că fiecare îi va afla un tâlc și își va citi în ea propria viață.”
      Familia lui Kino duce o viață simplă și tihnită într-un sătuc da la malul mării, iar în sufletul lor rasună un cîntec blînd, Cîntecul Familiei.Destinul  li se schimbă brusc, cînd Coyotito (copilul lor) este mușcat de un scorpion iar medicul refuză sa-l trateze pentru ca părinții nu-și permit plata tratamentului.Juana se roaga  să găsească o perlă să poată plati acest tratament.În mod miraculos Kino găsește o pelă uriașă, perla despre care vorbeu toți căutătorii de perle-Perla Lumii.Acesta e momentul cînd Muzica Perlei transformă Cântecul Familiei în Cintecul răului, bunăstarea nefiind o condiție a fericirii...


Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.