Treceți la conținutul principal

Vizită la bibliotecă- o nouă locațieAvem și dovezi ca am recidivat! Daca-i joi, e… vizita la biblioteca orașului, chiar daca-i târgul lângă noi!
Ei sunt mulți, dar nu vor toți in poze pe Facebook, drept urmare respectam nevoia cu strictețe.


Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.                                                             

EUGEN JEBELEANU

          Eugen Jebeleanu s-a născut în data de 24 aprilie 1911 în Cîmpina județul Prahova.A fost poet și  traducător român.Este absolvent al Liceului „Andrei Șaguna”din Brașov și al Facultății de Drept din București.Dubutul literar are loc în revista „Viața Literară” în anul 1927.Dubutul editorial are loc în anul 1929 cu volumul „Schituri cu soare”.Colaborează cu diverse publicații, fiind și redactor la „Rampa”, la ziarul „Țara noastră”, la revista „România Literară”, „Cuvîntul liber”, „Victoria”.     Din scrierile sale amintim:„Harfa și Minotaurul”, „Arma secretă”, „Cîntece împotriva morții”, „Bălcescu”,„Hanibal”, „Groapa cu lei”, „Cîntecele pădurii tinere”, „Elegie pentru floarea secerată”.