luni, 12 martie 2018

SĂ BAȚI DIN PALME CU O SINGURA MÎNĂ-RICHARD FLANAGAN

   La 22 de ani după ce și-a părăsit locurile în care a copilărit, Sonja Buloh se reîntoace acasă cu speranța că va descoperi motivul abandonului ei. Acum, în vîrstă de 38 de ani, Sonja este încă prinsă mult în trecutul ei, fiind marcată de evenimentele trăite în copilărie.
   Într-o seară de iarnă a anului 1954, Maria Buloh, mama Sonjiei dispare în pădurea australiană lăsînd în urmă o fetiță de trei ani și un soț. Această dispariție îi marchează pe amîndoi.Tot ce-și mai amintește Sonja despre mama ei, este un cîntec de leagăn sloven și rochia cu dantelă.
   Familia Buloh este o familie de emigranți sloveni marcați profund de ororile războiului,  care au venit în Australia în căutarea unei vieți mai bune.Aici Bojan, tatăl Sonjei lucrează la consrtucția unei hidrocentrale alături de alți emigranți europeni.Locuiesc în barăci, care cu greu pot fi numite acasă, iar băștinașii îi marginalizează.
    După dispariția Mariei, Sonja e crescută de doua familii, însă nevoia ei de iubire și a unei releații afectuoase cu tatăl ei era evidentă.Cind ajung totuși să locuiască împreună, binele și răul conviețuiesc împreună.Este bătută constant de către tatăl betiv, dar tot el este capabil și de lucruri înduioșătoare.Și tot nevoia de afectivitate îl determină pe Bojan să renunțe să-și refacă viața , pentru că în prezența celor doi Sonja se simtea exclusă. 
   Deși este o carte tristă, finalul este fericit. Ce s-a întîmplat cu Maria și care e acum relația dintre Bojan și Sonja vă lăsăm pe dvs. să descoperiți citind cartea.