Treceți la conținutul principal

JACK LONDON

JACK LONDON

     “Scriitorii sînt judecaţi după felul în care rezistă sau nu probei timpului.Cu siguranţă că multe dintre cărţile unor scriitori preferaţi la vremea lor sînt socotite plicticoase după două geneneraţii.Dar oricine pune mîna pe o carte de Jack London se lasă furat de înlănţuirea evenimentelor şi sprinteneala stilului...Povestirile lui şi-au cîştigat un imens număr de cititori din toată lumea.”-Robert Baltrop-“Jack London, omul, scriitorul, răzvrătitul

     Jack London(John Griffin) s-a născut la 12 ianuarie 1876 în San Francisco, fiind fiul natural al unui astrolog ambulant de origine irlandeză.Peste opt luni mama sa se căsătoreşte cu John London care-i va da numele său fiului său adoptiv.Ducînd o viaţă de mizerie familia sa se mută în anul1883 în Livermore Valley unde micul Jack citeşte cu sete tot ce-i cade în mînă.Lucrează la o fermă ca supraveghetor de stupi.La zece ani vinde ziare pe străzile oraşului Oakland.Petrece foarte mult timp în biblioteca municipală în compania cărţilor, încît ajunge să încerce simptomele surmenajului intelectual.La 15 ani lucrează într-o fabrică de conserve chiar şi 20 de ore pe zi. Pentru a scăpa de o asemenea muncă grea  îşi cumpără cu bani împrumutaţi o ambarcaţiune veche cu care porneşte ca braconier la pescuit de srtidii.Datorită curajului său curîd ajunge să fie cunoscut sub numele de prinţ al piraţilor de stridiişi “prinţ al beţivanilor”.  În 1893 face o călătorie în largul coastelor Japoniei şi Coreei.În luna noiembrie a aceluiaşi an ziarul “San Francisco Call”-anunţă că un juriu a acordat premiul I , în  valoare de 25 de dolari, schiţei”Povestea unui taifun în largul coastelor japoneze” domnului Jack London, în vîrstă de 17 ani.Lucrează  ca şi ajutor de grădinar, spălător de podele etc. pentru a-şi putea plăti taxele de şcolarizare la Şcoala Secundară din Oakland.Este adept al mişcării socialiste.În 1896 reuşeşte la examenul de admitere al Universităţii din California însă după un semestru renunţă.În anul următor pleacă în Alaska unde mirajul aurului arăgea mulţi căutători şi aventurieri.Această experienţă a marcat profund existenţa lui London constituind una din marile lui teme literare.Anul următor se căsătoreşte cu Bessie Maddden de care însă divorţează în 1904.

     În aprilie 1900 apare volumul de debut “Fiul lupului, povestiri din Nordul îndepărtat” care-i aduce faimă şi mii de cititori.Anul următor îi aduce funcţia de conducător al Partidului Socialist din Oakland şi tot în acst an apare volumul de povestiri “Zeul părinţilor săi”.Apare “Oamenii abisurilor” în urma vizitei la Londra, unde rămîne impresionat de mizeria în care trăiesc muncitorii londonezi.Timp de un an este corespondent de război al trustului Hearst pentru a trimite ştiri despre războiul ruso-japonez.I se tipăresc volumele “Credinţa oamenilorşi “Lupul de mare”care au un succes uriaş.Apare şi colecţia de eseuri sociologice “Războiul dintre clase”, romanul “Jocul” şiPovestirile patrulei pescăreşti”.

    Desfăşoară o susţinută activitate propagandistică în favoarea ideilor socialiste.Documentarul”Oameni în beznă” impresionează prin forţa demascatoare şi patosul condamnator.Se travesteşte în vagabond american şi coboară în cartierul sărăcimii londoneze şi începe explorarea imensei spelunci”.”Oameni în beznă”reprezintă fresca mizeriei umane  descrisă sub cele mai hidoase aspecte ale ei.În această perioadă încasările din librării îi cresc iar acum London îşi permite cheltuieli epatante. Începe construcţia iahtului”The Shark”,şi apare culegerea de povestiri “Faţa luniişi piesa “Dispreţul femeilor”.Se tipăreşte “Colţ alb”, , romanul “Inainte de Adam” si “Drumul”.Romanul cu surprinzatoare previziuni sociale si politice “Călcîiul de fier” apare în anul 1908, iar romanul cu numeroase elemente autobiografice “Martin Eden” apare in 1909.1910-1912 este perioada cu o intensă activitate literară, acum apărindu-i volumul de nuvele”Chip pierdut”, culegerea de eseuri politice “Revoluţia”, culegerile de povestiri “Cînd zeul rîde”, “Povestiri din mările sudului”, “În goana dupa aur”, romanele “Aur şi iubire”, “Aventura” etc.

       În luna august 1913, opulenta sa vila arde din temelii chiar În noaptea În care i se făcuse ultimele retuşuri. Este insă si anul în care îi apare si unul din marile sale romane “Rătăcitor printre stele”.Deşi în declin si dezamăgit de viaţă, London publică culegerea “Putera celor puternici”şi  “Dezamagiţii de pe Elsinor”.În 1915 demisionează din partidul socialist şi publică romanul “Ciuma stracojie”.”Plantatorul de ghindă” apare in 1916.

     Se stinge din viaţă în 22 noiembrie 1916 iar rămăşiţele trupeşti sînt arse pe o movilă din apropierea proprietaţii unde se consumase tragedia.







Bibliografie:-London, Jack-“Dragoste de viaţă”-Ed.Tineretului,

-prefaţă de Venera Antonescu

                    - London, Jack-“Rătăcitor printre stele” , Ed.Galaxia Sud ,1991-repere cronologice Mioara Dorobanţu   

Postări populare de pe acest blog

Invitație la lectură

       Și pentru că vacanța bate la ușă și concediile se apropie, vă așteptăm cu o ofertă bogată de carte pentru toate vîrstele și gusturile, din diverse domenii de activitate.Pentru mai multe vă așteptăm să ne vizitați și să vă delectați cu o lectură pe placul dumneavoastră.

Ziua Națoinală a Lecturii

            Începînd din acest an, în data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Am marcat acest eveniment printr-o activitate realizată în baza protocolului de parteneriat încheiat între Grădinița  cu Program Prelungit ''Floare de Colț" Beiuș și unitatea noastră.   "Soldățelul de plumb" ( Hans C.Andersen) a fost povesea ce i-a încîntat pe cei mici.    Ne-am despărțit de cei mici cu promsiunea că vom mai reveni, iar ei ne vor vizita penru a împrumuta cărți.

Vizită la bibliotecă- o nouă locație

Avem și dovezi ca am recidivat! Daca-i joi, e… vizita la biblioteca orașului, chiar daca-i târgul lângă noi! Ei sunt mulți, dar nu vor toți in poze pe Facebook, drept urmare respectam nevoia cu strictețe.