Treceți la conținutul principal

Ion Creangă

 


  "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"

   Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".

 


"Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Amintirile",în volumul "Ion Creangă",  Editura pentru Literatură, 1963)

  Bibliografie:Ion Creangă, "Amintiri din copilărie Povești. Povestiri, Editura Erc Press, București, f.a.

Postări populare de pe acest blog

Mărțișorul

  Să surprinzi bucuria vieții în  mărțișoarele ceate cu mult drag și bucurie de către copii, iar apoi să fie purtate de mame în primăvară este cu adevărat o mare bucurie.                                                                                                     Am realizat acest lucru împreună cu copiii de la Cecul de Acvaristică din cadrul Clubului Copiilor Beiuș, prof. coordonator doamna Gabor Floare.Activitatea a avut drept scop cunoașterea tradiției mărțișorului, stimularea creativității copiilor, precum și protejarea mediului prin folosirea materialelor reciclabile și naturale. 

Invitație la lectură

       Și pentru că vacanța bate la ușă și concediile se apropie, vă așteptăm cu o ofertă bogată de carte pentru toate vîrstele și gusturile, din diverse domenii de activitate.Pentru mai multe vă așteptăm să ne vizitați și să vă delectați cu o lectură pe placul dumneavoastră.

MICHELANGELO BUONAROTTI

   Michelangelo Buonarroti a fost sculptor, pictor, arhitect și poet.Alături de Leonardo da Vinci este cel mai important artist al Renașterii Italiene.   În mitologie se spune că,  la nașterea fiecăruia, Parcele pregătesc cîte un destin pentru fiecare.Pentru cel ce se năștea la 6 marie 1475 la Caprese, ca fiu al lui Ludovico Buonarroti, parcele ce-i vegheau somnul i-au croit un destin cu totul aparte.    Cînd împlinește un an, familia se mută la Florența, orașul de origine.Michelangelo este lăsat în grija unei doici, nevasta unui pietrar.Crește în zgomotul ciocanelor ce izbeau marmura, astfel că mai tîrziu sculptorul va glumi spunînd că la Settignano meșteșugul l-a supt odată cu laptele doicii.   Cînd împlinește vîrsta pentru a fi școlar părinții l-au încredințat profesorului de gramatică Francesco del Urbio.Stădaniile lui del Urbio au fost zadarnice, caietele lui Michelangelo erau pline cu schițe și desene.   Dezamăgit de faptul că Michelangelo nu voia să devină un învățat