Treceți la conținutul principal

BARBU ŞTEFĂNESCU DELAVRANCEA


         
                                         ( n.11.04.1858 Bucuresti-d. 29.04.1918 Iasi)

    Scriitor, orator şi avocat roman, Barbu Ştefănescu Delavrancea s-a născut în data de 11 aprilie 1858 intr-o mahala bucureşteană.Primii ani din viata si-i petrece alaturi de tatal sau.In 1877 devine student al Facultatii de Drept din Bucuresti iar in 1882 pleca la Paris pentru pregatirea doctoratului in drept.A fost pe rind primar al capitalei(1899), ministu al Lucrarilor Publice si al Indusriei si Comertului, membru al Academiei Romane(1912).
    Debutul sau literar are loc in ziarul "Romania Libera" in anul 1877 cu poezia "Stante".Urmeaza alte scriei dintre care amintim:"Hagi-Tudose", "Sultanica", trilogia istorica "Apus de soare" etc."Bunica " si "Bunicul" sint povestiri ce evoca virsta copilariei.


  Azi am fost vizitati de copiii din clasa a-V-a C , insotiti de doamna Purtan Sorina  profesor de limba si literatura romana la Liceul Vocational Pedagogic "Nicolae Bolcas" .In prima parte a intilnirii copiii au ascultat povestirile "Bunica" si "Bunicul" in lectura lui Doru Maniu (Cartea Sonora) si "Neghinita"(partea I), finalul povestirii aflindu-l dupa ce vor citi individual
acasa. Dupa ce au ascultat povestirile doamna profesoara le-a prezentat date despre viata si opera autorului.Au urmat impresii si pareri cu privire la povestirile ascultate, copiii fiind invitati sa-si exprime propriile opinii.
   La finalul activitatii o parte din copii si-au facut fisa de inscriere,  au imprumutat carti si impreuna am vizitat o parte din depozitele de carte ale bibliotecii.

   Activitatea are drept scop familiarizarea elevilor cu biblioteca , deprinderea obiceiului de a citi si capterea atentiei prin auditia povestirilor.
  Cu acesta ocazie am realizat si o expozitie de documente.


Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.