Treceți la conținutul principal

ALBERT EINSTEIN

                       ALBERT EINSTEIN(14.martie 1879 Ulm Germania-18.aprilie 1955 Princeton S.U.A.)

                                                   


    Albert Einstein a fost unul dintre cei mai de seamă fizicieni ai secolului XX.În anul 1900 a absolvit Politehnica din Zurich (Elveția).A fost docent la această universitate precum și la cea din Praga.Între anii 1902 și 1909 a lucrat la Biroul de Patente din Berna. A fost ales membru al Academiei Prusiene, director al Institutului de Fizică din Berna .În 1914 fost numit   profesor  la Universitaea din Berlin pînă în anul 1933.Tot în 1933, emigrează în Statele Unite ale Americii unde trăiește pînă la sfîrșitul vieții.În S.U.A. a fost profesor universitar la Universitatea din Princeton.
      Albert Einstein a îmbrățișat mai multe domenii ale fizicii. A explicat mișcarea browniană pe baza ipotezei cuantice, efectul fotoelectric(1905), postulînd structura discontinuă a luminii.În articolele "Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare" și "Depinde oare inerția corpului de cantitatea de energie pe care o conține?"publicate în "Annalen der Physik" și-a elaborat ideile care au revoluționat știința,  cunoscute ulterior sub numele de teoria relativității restrînse.A mai explicat și legile acțiunii chimice a luminii, căldura specifică a solidelor, efectul giromagnetic, numit și efectul Einstein-de Haas(1915).A aplicat calculul probabilităților la studiul mișcării browniene, obținînd o valoare a numărului lui Avogadro.În 1916 publică articolul "Bazele teoriei reletivității generalizate", care cuprindea teoria generală a reletivitățíi  sau cum se mai numș;te teoria gravitațíei.
         A fost laureat al Premiului Nobel în 1921.În 1917 publică "Problele cosmologiei și teoria reletivității generale"  în 1929 "Teoria unitară a cîmpului" și în 1938"Evoluția fizicii" împreună cu L.Infeld.

    Bibliografie:"Dicționar Enciclopedic Român"-vol.II D-J, Editura Politică , București 1964 pag.226-227





    

Postări populare de pe acest blog

Invitație la lectură

       Și pentru că vacanța bate la ușă și concediile se apropie, vă așteptăm cu o ofertă bogată de carte pentru toate vîrstele și gusturile, din diverse domenii de activitate.Pentru mai multe vă așteptăm să ne vizitați și să vă delectați cu o lectură pe placul dumneavoastră.

Ziua Națoinală a Lecturii

            Începînd din acest an, în data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Am marcat acest eveniment printr-o activitate realizată în baza protocolului de parteneriat încheiat între Grădinița  cu Program Prelungit ''Floare de Colț" Beiuș și unitatea noastră.   "Soldățelul de plumb" ( Hans C.Andersen) a fost povesea ce i-a încîntat pe cei mici.    Ne-am despărțit de cei mici cu promsiunea că vom mai reveni, iar ei ne vor vizita penru a împrumuta cărți.

Vizită la bibliotecă- o nouă locație

Avem și dovezi ca am recidivat! Daca-i joi, e… vizita la biblioteca orașului, chiar daca-i târgul lângă noi! Ei sunt mulți, dar nu vor toți in poze pe Facebook, drept urmare respectam nevoia cu strictețe.