Treceți la conținutul principal

ALBERT EINSTEIN

                       ALBERT EINSTEIN(14.martie 1879 Ulm Germania-18.aprilie 1955 Princeton S.U.A.)

                                                   


    Albert Einstein a fost unul dintre cei mai de seamă fizicieni ai secolului XX.În anul 1900 a absolvit Politehnica din Zurich (Elveția).A fost docent la această universitate precum și la cea din Praga.Între anii 1902 și 1909 a lucrat la Biroul de Patente din Berna. A fost ales membru al Academiei Prusiene, director al Institutului de Fizică din Berna .În 1914 fost numit   profesor  la Universitaea din Berlin pînă în anul 1933.Tot în 1933, emigrează în Statele Unite ale Americii unde trăiește pînă la sfîrșitul vieții.În S.U.A. a fost profesor universitar la Universitatea din Princeton.
      Albert Einstein a îmbrățișat mai multe domenii ale fizicii. A explicat mișcarea browniană pe baza ipotezei cuantice, efectul fotoelectric(1905), postulînd structura discontinuă a luminii.În articolele "Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare" și "Depinde oare inerția corpului de cantitatea de energie pe care o conține?"publicate în "Annalen der Physik" și-a elaborat ideile care au revoluționat știința,  cunoscute ulterior sub numele de teoria relativității restrînse.A mai explicat și legile acțiunii chimice a luminii, căldura specifică a solidelor, efectul giromagnetic, numit și efectul Einstein-de Haas(1915).A aplicat calculul probabilităților la studiul mișcării browniene, obținînd o valoare a numărului lui Avogadro.În 1916 publică articolul "Bazele teoriei reletivității generalizate", care cuprindea teoria generală a reletivitățíi  sau cum se mai numș;te teoria gravitațíei.
         A fost laureat al Premiului Nobel în 1921.În 1917 publică "Problele cosmologiei și teoria reletivității generale"  în 1929 "Teoria unitară a cîmpului" și în 1938"Evoluția fizicii" împreună cu L.Infeld.

    Bibliografie:"Dicționar Enciclopedic Român"-vol.II D-J, Editura Politică , București 1964 pag.226-227





    

Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.