Treceți la conținutul principal

NICHITA STĂNESCU-(31.03.1933-13 12.1983)

  

                  NICHITA STĂNESCU- a fost poet și eseist român.Se naște la 31 martie 1933 la Ploiești.Urmează cursurile școlii primare în Ploiești.Școala gimnazială (unde este coleg cu Eugen Simion) și liceul le urmează la Liceul "Sfîntul Petru și Pavel" din Ploiești.În această perioadă începe să scrie versuri ce ulterior vor fi publicate în volumul "Argotice".Este absolvent al Facultății de Filologie din București.
           Debutează literar în "Luceafărul".În anii următori va colabora cu "Contemporanul", "Familia", Ramuri", "Ateneu".Volumul "Sensul iubirii"vede lumina tiparului în anul 1961."O viziune a sentimentelor"(1964) este volumul pentru care e răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor.
    1966 este anul în care publică "11 elegii" la Edituta Tineretului, acest volum fiind reprezentativ pentru opera sa.În următorul an face o călătorie în Austria și Franța  alături de o delegație a Uniunii Scriitorilor  și tot în acest an publică "Roșu vertical"-Editura Militară , "Alfa"( antologie ) și "Oul și sfera"-Editura Pentru Literatură.
     În 1968 apare volumuL " Laus Ptolemaei"  la Editura Tineretului.În 1970 primește Premiul Uniunii Scriitorilor pentru vulumul "Necuvintele"-volum apărut în 1969 la Editura Tineretului.Tot în 1969 apare și  "Un pămînt numit România".-Editura Militară."11 elegii " este tradus în limba cehă și o ediție bilingvă româno-germană.Tot în 1970 apare volumul "În dulcele stil clasic"-Editura Eminescu și alte două volume bilingve "11 elegii":românâ-engeză și română-franceză.Volumul "Belgradul în cinci prieteni" este scris în timpul călătoriei sale la Belgrad, acest volum apărînd și în ediție bilingvă română-sîrbă ,varianta în limba română apărînd în anul1972 la editura Dacia din Cluj-Napoca.
     În 1972 primește pentru a treia oară premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de eseuri "Cartea de recitire".Tot in acest an apare la Iasi -Junimea, "Mareția frigului".
     Antologia de versuri de dragoste "Clar de inimă" apare la Editura Junimea în  anul 1973 , iar la editura Facla se publică volumul bilingv "Srigarea numelui-Dozivanje imena".
  În 1975  primește premiul Gottfried von Herder din partea Universității din Viena.
 În 1978 apare la Junimea "Epica Magna"iar în 1979 la editura Albatros "Operele imperfecte".
  În 1982 se publică "Noduri si semne" și tot în acest an apar traduceri în limbile maghiară și sîrbă.Spre sfîrșitul anului publică și volumele de eseuri "Respirări" și "Mașina de respirat cu glas tare"-Editura Sport-Turism.
     În perioada 9-11 decembrie 1983 , sa află la Drobeta-Turnu Severin unde starea de sănătate i se înrăutățește și este nevoit să se întoarcă în București.Se stige din viață pe 13 decembrie  la Spitalul Floreasca din București .
  Este înmormîntat în cimitirul Bellu din București în fața mormîntului lui Mihai Eminescu pe data de 14 decembrie 1983.
   În anul 1985 i se publică volumul "Antimetafizica" iar în anul 1990 este ales post -mortem membru al Academiei Române.
    
    Bibliografie:"Noduri și semne"-Nichita Stănescu-Editura :Curtea veche publishing, 2010, pag.7-13.



    

Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.