Treceți la conținutul principal

LANSARE DE CARTE


Lansare de carte.
      Dumitru Tamaș, fiul lui Dumitru si al Ilenei, s-a născut in localitatea Călugări, judetul Bihor la 16 ianuarie 1950.Școala primară o face in localitatea natală, apoi urmează cursurile liceului in Vașcău.
După armată dă admitere la Facultatea de Arte.
      Lucrează pe rînd la o fabrică de mobilă, patru ani la lucrările de cercetare geologică din munții Apuseni, ca muncitor sezonier la muncile agricole din Banat iar în final ca muncitor la Uzina Mecanică din Ștei.
Era pasionat de literatură, tehnologie, filosofie, artă si facea parte din trupa de teatru de amatori al Teatrului Popular Muncitoresc Dr. Petru Groza, jucînd in piesa lui Mircea Bradu "Noapte Albă" în stagiunea 1980-1981.Picta. Însă nimeni nu stia că scrie.Despre Dumitru Tamaș, cei ce l-au cunoscut spun că citea mult, era inteligent, fiind ieșit din tipare, "filozoful" fiind porecla lui din liceu.
Se stinge din viată in 21 iulie 1981 fiind înmormintat in cimitirul din Călugări.
     Domnul Iosif Tocoian primește de la mama acestuia două carnețele si un caiet studențesc scrise parțial cu versuri.După moartea poetului, părinții îi vînd biblioteca.
      Astăzi, la 35 de ani de la moartea poetului, dl. Iosif Tocoian s-a hotarît să restituie culturii române opera sa, în volumul intitulat "Zălog lăsat uitării" ce a apărut la editura Primus din Oradea".Lansarea volumului a avut loc joi, 19 mai, la eveniment participînd iubitorii de poezie din urbea noastră.Cu această ocazie dl.Iosif Tocoian ne-a facut cadou un tablou înfățișîndu-l pe Mihai Eminescu, lucrare realizată de artistul beiusean Ionel Cuptor.Vă multumim!
Bibliografie:"Zălog lăsat uitării"- Dumitru Tamaș-Note biografice si considerente- Iosif Tocoian pag.3-10


Postări populare de pe acest blog

Invitație la lectură

       Și pentru că vacanța bate la ușă și concediile se apropie, vă așteptăm cu o ofertă bogată de carte pentru toate vîrstele și gusturile, din diverse domenii de activitate.Pentru mai multe vă așteptăm să ne vizitați și să vă delectați cu o lectură pe placul dumneavoastră.

Ziua Națoinală a Lecturii

            Începînd din acest an, în data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Am marcat acest eveniment printr-o activitate realizată în baza protocolului de parteneriat încheiat între Grădinița  cu Program Prelungit ''Floare de Colț" Beiuș și unitatea noastră.   "Soldățelul de plumb" ( Hans C.Andersen) a fost povesea ce i-a încîntat pe cei mici.    Ne-am despărțit de cei mici cu promsiunea că vom mai reveni, iar ei ne vor vizita penru a împrumuta cărți.

Vizită la bibliotecă- o nouă locație

Avem și dovezi ca am recidivat! Daca-i joi, e… vizita la biblioteca orașului, chiar daca-i târgul lângă noi! Ei sunt mulți, dar nu vor toți in poze pe Facebook, drept urmare respectam nevoia cu strictețe.