Treceți la conținutul principal

Cartea de pe noptieră

”Rămășițele zilei”-de Kazuo Ishiguro
   
     Acțiunea se petrece în Anglia, la trei ani după moartea lordului Darlington.Actualul proprietar al conacului, domnul Farraday îi propune lui Stevens să facă o excursie de cîteva zile prin regiunile frumoase ale țarii, către West Country, acesta folosind volumele doamnei Jane Symons ”The wonder of England” drept ghid.Pentru aceasta cătorie i se pune la dispoziție mașina domnului Farraday, un Ford, si combustibilul necesar. Ideea îi surîde lui Stevens și datorită scrisorii  care o primise de la domnișoara Kenton, fosta subalternă în perioada cînd și aceasta lucra la Darlington Hall.
     În timpul excursiei, Stevens nu reușește să perceapă mare parte din frumusețea locurilor, mintea fugindu-i la perioada cînd lucra împreună cu tatăl lui ca și majordomi în slujba lordului Darlington.
   În prima parte a romanului Stevens face referire la ceea ce înseamnă sa-ţi faci treaba aşa cum trebuie.În opinia lui trebuie sa-ţi dedici întreaga viaţă carierei şi nu trebuie să te laşi influenţat de nici un fel de întîmplări plăcute sau neplăcute.Îşi aminteşte că şi atunci cînd i se  aduce la cunoştinţă că tatăl său s-a stins în urma unui atac, el continuă să fie la dispoziţia oaspetilor prezenţi.  În tot acest timp nici un gest de-al său nu-i trădează faptul că un eveniment tragic se produsese .Era convins de faptul ca tatal său ar fi mîmndru de acest lucru, de faptul ca-şi îndeplineşte datoria pînă la capăt.
    Din toate aceste vise îl mai trezeşte doar faptul că i se terminase apa din radiatorul maşinii sau că i se terminase benzina din rezervor.De fiecare data are parte de ajutor din partea celor  întilniti.
      Este prezent la toate  întrunirile ce au loc la Darlington Hall, întîlniri la care participă oameni politici ai vremii.Îşi amintşte că pe măsură ce data acestor  aceste evenimente se apropia  simţea o presiune tot mai mare asupra sa, deoarece voia ca pe timpul şederii la Darlington Hall oaspeţii să beneficieze de tot confortul.În tot acest timp, domnişoara Kenton încearcă în diferite moduri să se apropie discret de el.Se mai întîlneau seara să puna la punct chestiuni organizatorice.Au existat momente în care Stevens  consideră că e neglijentă în îndeplinrea unor atribuţiuni, în final ajungînd ca Stevens să pună capăt întîlnirilor lor.În final domnişoara Kenton părăseşte conacul şi se căsătoreşte cu domnul Benn. Ajunge să se întrebe ce întorsătură ar fi luat viaţa daca nu ar fi pus capăt acesror întîlniri.
   Se vor reîntîlni după ani şi ani, cu prilejul acestei călătorii cînd, şi domnişoara Kenton, actuala doamnă Benn îi mărturiseşte că în momentele mai puţin plăcte din viaţă îşi pune aceeaşi întrebare.Dar ajung la concluzia că regretele nu-şi au rostul, că timpul nu se poate întoarce.Rămîne sa ne bucurăm de ceea ce mai avem.
              
                                       Bibliotecar,   
                                                       Naprodean Diana
    






Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.