Treceți la conținutul principal

SĂ BAȚI DIN PALME CU O SINGURA MÎNĂ-RICHARD FLANAGAN

   La 22 de ani după ce și-a părăsit locurile în care a copilărit, Sonja Buloh se reîntoace acasă cu speranța că va descoperi motivul abandonului ei. Acum, în vîrstă de 38 de ani, Sonja este încă prinsă mult în trecutul ei, fiind marcată de evenimentele trăite în copilărie.
   Într-o seară de iarnă a anului 1954, Maria Buloh, mama Sonjiei dispare în pădurea australiană lăsînd în urmă o fetiță de trei ani și un soț. Această dispariție îi marchează pe amîndoi.Tot ce-și mai amintește Sonja despre mama ei, este un cîntec de leagăn sloven și rochia cu dantelă.
   Familia Buloh este o familie de emigranți sloveni marcați profund de ororile războiului,  care au venit în Australia în căutarea unei vieți mai bune.Aici Bojan, tatăl Sonjei lucrează la consrtucția unei hidrocentrale alături de alți emigranți europeni.Locuiesc în barăci, care cu greu pot fi numite acasă, iar băștinașii îi marginalizează.
    După dispariția Mariei, Sonja e crescută de doua familii, însă nevoia ei de iubire și a unei releații afectuoase cu tatăl ei era evidentă.Cind ajung totuși să locuiască împreună, binele și răul conviețuiesc împreună.Este bătută constant de către tatăl betiv, dar tot el este capabil și de lucruri înduioșătoare.Și tot nevoia de afectivitate îl determină pe Bojan să renunțe să-și refacă viața , pentru că în prezența celor doi Sonja se simtea exclusă. 
   Deși este o carte tristă, finalul este fericit. Ce s-a întîmplat cu Maria și care e acum relația dintre Bojan și Sonja vă lăsăm pe dvs. să descoperiți citind cartea.

Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.