Treceți la conținutul principal

RUDYARD KIPLING (n.30 dec.1865- d.18 ian 1963)

Făcînd parte dintre scriitorii epocii victoriene tîrzii, R. Kipling a exprimat , cu personalitatea şi opera sa , tendinţele generale ale literaturii engleze din această vreme, care era a expansiunii britanice în lume.
Cînd Kipling a vazut lumina zilei în India, Anglia intrase într-altă etapă a istoriei sale, cu domnia reginei Victoria care a însemnat stabilitate înăuntrul insulei şi prestigiu în teritoriile în care puterea colonială engleză începuse să pătrundă.Prestigiu fireşte, în ochii cetăţenilor englezi fiincă ,răscoalele şi nemulţumirile n-au încetat niciodată în coloniile engleze din partea localnicilor.
Pentru copilul care se ridica în bungalow-ul părinţilor englezi, confortabil şi civilizat, cu slijitori localnici, India se arăta frumoasă şi tainică.Natura ei cu floră şi faună luxuriantă, cu pericole care pîndeau la tot pasul, a deschis inima copilului spre lumea fantastică a poveştilor.Orientul fabulos a făcut din R. Kipling un poet şi un povestitor.La oamenii din jur, la localnici, a întîlnit la suprafaţă, obedinţă faţă de stăpînul englez ceea ce l-a făcut să creadă cu putere în misiunea civilizatorie a colonialismului englez.
Dragostea sa pentru India a fost reală şi adîncă aşa cum o arată în volumele închinate oamenilor şi locurilor din acea ţară minunată.
Opera lui Kipling e foarte întisă şi variată .Nuvele, povestiri ,scenete , romane, poezii, note de călătorie se îngrămădesc în jurul scriitorului îngreunînd judecăţile critice, clara stabilire a unui profil literar unic.Copilăria şi tinereţea petrecute în India , pe de o parte, şi formaţia intelectuală engleză , pe de altă parte, au făcut din el un amestec ciudat, dar pe care îl întîlnim la multe personalităţi ale culturii engleze.
Pe drumul sintezelor necesare între civilizaţie şi cultură, între bunăstarea materială şi spiritualitate, Kipling a învăţat lecţia Asiei, bătrîna srtămoaşă contemplativă.Simplitatea ei înţeleaptă, naturală, s-a impus englezului care a abandonat o clipă măcar ideea superioritaţii rasiale civilizatorii, şi a cîntat, ca poet cîntecul marilor începuturi spre scara evoluţiei universale.



-1865 Se naşte la Bombay, la 30 dec. ,Rudyard Kipling, fiu al lui John Lockwood Kipling, curatoa al Muzeului din Lahore şi al lui Alice Macdonald .
-1877Adolescentul e înscris la United Services College din Devonshire, Anglia.Devine redactor al revistei Colegiului.
-1882Kilpilng se întoarce în India, intră în conducerea periodicelor Civil and Military Gazette şi The pioneer nunde va publica primele sale povestiri.
-1886 La 21 de ani publică volumul de versuri cu un pronunţat caracter satiric Departamentul Ditties.
-1887 Apare ‘’Poveşti simple’’
-1888-1889 Va da la iveală şase volume şi anume:Trei soldaţi, Povestea familiei Gadsby, În alb şi negru, La umbra deodarilor, Ricşa fantomă, Noi , Willie Winkie.

1887-1889 Călătoreşte în India , China, Japonia

-1981 Vizitează America.Se îndrăgosteşte de sora unui colaborator , Carolina Starr Balestier şi se căsătoreşte cu ea la Londra.

-1892-1896 Locuieşte în America, apoi la Burwash, în Sussex, Anglia.În acest interval publică Oraşul cumplitei nopţi, despre viaţa de noapte a Calcutei;Lumina care s-a stins, apoi Balade din cantonament;Carte junglei în 1894 şi Adoua carte a junglei în 1895;Cele şapte mări în 1896 şi Căpitani curajoşi în 1897

-1900 În Africa , în timpul războiului cu burii, scoate un jurnal pro englez Prietenul
-1901 Apare volumul Kim
-1902 Apare volumul Povestiri tocmai aşa
-1907 Ruyard Kipling primeşte premiul Nobel pentru literatură.
-1936 Scriitorul moare în Anglia unde se stabilise de multă vreme.

Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Cascada Bulbuci

         Cascada Bulbuci reprezintă una dintre atracțiile turistice din județul Bihor.Puteți ajunge la ea urmînd drumul către Padiș, urmînd marcajul triunghi albastru pe partea stîngă a drumului. Este fascinantă, aspectul ei schimbîndu-se în funcție de anotimp.Are o parte superioară și una inferioară, iar partea intermediară este de  o frumusețe uimitoare.În prima fotografie este partea intermediară  a cascadei. Partea superioară a cascadei În această fotografie este partea inferioară a cascadei, vara și iarna.